Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Yıldızın Parladığı Anlar

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Stefan Zweig‘ın kitabında yıldızın parladığı anlar; “çağları aşan bir kararın bir tek takvime, bir tek saate, çoğu kez de yalnızca bir tek dakikaya sıkıştırıldığı trajik ve yazgıyı belirleyici anlar” olarak anlatılmış. (Ayrıca bkz. Son Saniye)

Bireysel hayatlarımızda yıldızımızın parladığı anları, yeni fikirler ürettiğimiz yaratıcılık anları olarak düşünebiliriz.

Peki, hangi şartlarda ilham perimiz son sürat çalışmaya başlar, beynimizde ışıklar yanıp yanıp söner?

***

Benim aklıma en iyi fikirler hep yüzerken geliyor mesela.

Havuzda veya denizde tek başına, sadece kulaçların sudaki melodisi ve ahengiyle beraber yüzerken, insanın aklına bir sürü değişik fikir, kafanızaki soru işaretlerine onlarca farklı yanıt gelebiliyor. Bunu bildiğimden, ne zaman ikilemlere düşsem ve zor seçimlerin öncesinde olsam, son kararımı mutlaka ve mutlaka kendimle başbaşa kalabildiğim yüzme “terapilerinden” sonra veririm.

***

Bazıları içinse “yıldızın parladığı anlar” tek başına araba kullanırken, doğada sakin bir yürüyüş esnasında veya banyoda gerçekleşir.

Mesela çoğu insan için duş almak, aynı zamanda bir düşünme egzersizi seansıdır.

 

Bir web sitesinde, duş almanın yeni fikirleri ve yaratıcılığı niçin tetiklediği sorusuna cevap aranmış. Şöyle ki;

***

Einstein da bunların bazılarının farkında olsa gerek, şöyle soruyor: “Why is it I always get my best ideas while shaving?

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.