2015 Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz Asya gezimizin ikinci yarısını Kuzey Tayland’a ayırdık. Gezimizin ilk yarısına ait...
Cesur Yeni Dünya
Cemal Büyükgökçesu20 yaşın üzerindekiler hatırlayacaklardır. Bir zamanlar internette “sosyalleşmek” mIRC’de chat yapmaktan ibaretti.
Sohbet kanalları, kanal operatörleri, ban’ler, voice’ler, server’ın çökmesi, bağlanamamak, mIRC’ye özgün yazı stili…
Sohbet kanallarında yönetici (@) veya özel üye (+) olmak için neler yapardık değil mi? İnsanları yönetmek, farklı bir statü kazanmak, “sanal” itibarımızı arttırmak isterdik.
Daha sonra ICQ geldi. Hafızamızda kendine özgü mesaj sesleri ve renkli arayüzüyle yer edindi.
Programın açarken evi inleten “vapur düdüğü”nü hatırlamayan var mı? Veya 8 haneli ICQ numarasını unutmayan?
6 ve 7 haneli numaralar elde etmek için neler yapılırdı… Amaç yine aynıydı: “Sanal itibarımızı” artırmak, farklılaşmak.
Zamanla MSN, ICQ’yu öldürdü. Şimdi de “Facebook Chat” ve Gmail Sohbet MSN’i öldürüyor.
iPhone OS ve Android uygulamaları, Blackberry RIM gibi anlık mesajlaşma platformları sosyal medyaya yepyeni bakış açıları getirdi.
Artık jet hızıyla gelişen, her gün ve hatta her saat değişen, sanal ve gerçeğin birbirine karıştığı, içiçe geçtiği bu yeni dünyada bir kavram hiçbir zaman değişmedi, önemini yitirmedi:
“Kullanıcılar olarak statümüzü korumak ve yükseltmek”
Eskiden sohbet odası yöneticisi olarak veya 7 haneli kullanıcı numarası alarak belirlediğimiz statü, bugünün medyasında çok değişik biçimler almakta.
Sosyalleşmek amaçlı kullandığımız cihazlar, yenilikleri henüz kimse benimsememişken hayatımıza sokmak, sonuçlara herkesten farklı yollardan ulaşmak; kısacası, ortalamadan ayrılarak aykırılaşmak bizleri statü sahibi yapıyor bu “cesur yeni dünya“da.
***
…Ve bu yeni düzende başarılı olanı başarısızdan ayıran giz, sonsuz değişimin içerisinde değişmeyeni bulmakta ve bundan fayda sağlayabilmekte saklı.
Not: Statü ve tüketici ilişkisi ile ilgili Trendwatching’deki yazıyı okumanızı öneririm.