Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Televizyonda ne izliyoruz?

BurakBurak

Bildiğimiz gibi yaz aylarında olmamıza rağmen ekranlarda birtakım yarışmalar, diziler gözümüze takılıyor. Kış aylarında zaten kanallar en reytingli programları ekranlara koyabilmek için birbirleriyle kıyasıya bir yarışa giriyor. Birçok ünlü sima, astronomik rakamlarla transfer oluyor.

Peki hiç soruyor muyuz acaba, bazı programlar neden diğerlerinden daha çok izleniyor? Neden bu kanallar sadece bir kişiye bile milyon dolarlar verebiliyor hiç çekinmeden? Televizyon eleştirmeni değilim, ama sıradan bir izleyici olarak aşağıdaki tespitlerimi paylaşmak isterim:

–          Yarışmalarda insanları ekrana bağlayan temel sebebin sunucunun yalın ve samimi sunuşu ve Türk toplum değerlerine hitap etmesi. En önemlisi de hepimizin hayatından kesitler sunabilmesi. Diğer bir deyişle, hepimizin kendimizden birtakım parçalar bulabilmesi.

–          Dizilerde akıcılık, sürükleyicilik ve toplumumuzdan kesitler sunulması reyting için önkoşulları oluşturuyor.

–          Halkın uzun yıllardır tanıdığı kişilerin varlığı, bu insanların yer aldığı programların reytingini yükseltiyor. Burada tanınmaktan da çok halkın sevdiği kişi olması da çok önemli şüphesiz.

–          Spor programları özellikle Pazar gecelerinin vazgeçilmezi oluyor. Bu sektörde de yorumlarına güvenilir ve sevilen ünlü bir spor yorumcusu kendi kanalına büyük reytingler kazandırabiliyor.

–          Ana haber bültenlerinin çoğu aynı haberleri vermesine rağmen, öne çıkan kanallar haberi hayattan bir “öykü”ye çevirebilenler oluyor. Birçok kanal sırf haber vermenin yanında günlük yaşamdan bir öyküyü haber niteliğinde izleyiciye ulaştırıyor.

Bu tespitlerim doğrudur veya yanlıştır, ancak çevredeki insanların da hangi programları izlediğini gözlemleyen bir kişi olarak ve zaman zaman rastladığımız reyting sonuçlarını da göz önüne alarak diyebilirim ki insanlarımız kendinden bir kesit bulabildiği programları izliyor. Bu da doğal olarak belgesel tarzı araştırma programlarına talebi düşürüyor ne yazık ki. Çünkü bu programlarda ne bir ünlü sima, ne Türk toplumundan hayatlar, ne de kişinin kendini eğlendirecek komedi unsurları yer alıyor. Bu yapıyı değiştirmek de bu bakımdan toplumu değiştirmekten başka bir anlam taşımıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Politika bölümlerinden çift anadal yaparak mezun olan Burak, şu anda Philip Morris firmasında Hazine Analisti olarak çalışmakta.