2015 Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz Asya gezimizin ikinci yarısını Kuzey Tayland’a ayırdık. Gezimizin ilk yarısına ait...
Sanal Dünyanın Gerçekçiliği
Cemal BüyükgökçesuGerçek hayatla, gerçek hayatın sanal yansımasının birbirleriyle birebir örtüşmelerini beklemek mantıksız.
Dolayısıyla; gerçek dünyadan enerjisini alan sanal dünyanın özgün dinamikleri, hayatın gerçeklerini bambaşka şekillerde yansıtabiliyor.
Ne demek istediğimi aşağıdaki infographic’i incedikten sonra daha iyi anlayacaksınız.
Bazılarının gece yarıları bilgisayarı açıp yetişen ürünlerini toplamasına veya süt sağmasına neden olan, sosyal ağların popüler oyunu FarmVille oyuncularının, diğer bir deyişle “sanal çiftçi”lerin profili, “gerçek çiftçi” profiliyle karşılaştırılıyor alttaki görselde.
Görselden ilginç detaylar şöyle:
- Ortalama “sanal” çiftçi 43 yaşında bir bayanken, “gerçek” çiftçi profili 57 yaşında ve erkek.
- Sanal dünyada en fazla ekilen ürünler sırasıyla çilek, buğday, üzüm, pirinç ve bal kabağıyken; gerçek dünyada en fazla ekimi yapılan ürünler su kamışı, mısır, buğday, pirinç ve patates.
- “Sanal” çiftçilerin yüzde 60‘ı bayanken, “gerçek” dünyadaki çiftçilerin sadece yüzde 13‘ü bayan.
- Dünya nüfusu 6.8 milyar. Tarımda çalışan insan sayısı ise 2.6 milyar. “Sanal” çiftçilerin sayısı ise sadece 60 milyon, yani dünya nüfusunun sadece yüzde 1’i.
Bu arada, sanal tarımın kurallarını oyunun yapımcısı Zynga firmasının koyduğunu da hatırlatmakta fayda var. Mesela getirisi en yüksek ürünler, ürünlerin yetişme süreleri vb. gibi kurallar Zynga tarafından belirlenmiş ve gerçekle örtüşmeyen tarafları da var.
Yine de; gerçeğin sanaldaki izdüşümünden bahsedeceksek, burada kullanıcılarla beraber kurumların ve firmaların da sanal gerçekliği oluşturmada önemli aktörler olduğunu gözardı edemeyiz.