2015 Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz Asya gezimizin ikinci yarısını Kuzey Tayland’a ayırdık. Gezimizin ilk yarısına ait...
Boğaziçi yokuşundan dersler…
Cemal Büyükgökçesu“…
Çocuklar, artık hayata atılacaksınız. Başarılı olmanız için kendinize iyi örnekler seçmeye mecbursunuz. Sizlere teklifim, yokuştan inerken göreceğiniz aşı boyalı bir evin önünde durup düşünmenizdir. Vaktiyle orada sadece kalemi ile istibdada, zulme, cesaretle kafa tutan Tevfik Fikret adlı biri yaşamıştı. Ona benzemeye çalışın. Eğer kendinizde o kudreti bulamıyorsanız, yokuştan biraz daha aşağı inin, solunuzda, Rumelihisarı’nın burçlarını göreceksiniz. O kaleyi, aşağı yukarı sizin yaşınızda bir genç, Fatih Sultan Mehmet yaptırdı ve ülkesine İstanbul’u kazandırdı. Ona benzemeye çalışın. Şayet bunu da göze alamazsanız, daha aşağılara inince bir mezarlığa rastlayacaksınız; içinde dünyanın bütün güzelliklerini şahane bir şekilde dile getirmiş şair Yahya Kemal yatıyor. Onun gibi olmaya bakın. Yok, bunu da yapamam derseniz, yolunuza devam edin, karşınıza deniz gelecek; kendinizi hemen oraya atın.”
(bugünkü Boğaziçi Üniversitesi’nin Robert Kolej olduğu zamanlarda, Kolej’i bitiren gençlere yaptığı konuşmadan)
***
Onuncu Yıl Marşı‘nın yazarı, “bir tatlı huzur almaya geldik Kalamış’tan” şarkısının güftekarı, “İstanbul’u sevmezse gönül, aşkı ne anlar” dizesinin sahibi büyük yazar Behçet Kemal Çağlar’ın (1908-1968) ölüm yıl dönümü bugün.
Bu blogda dünyanın ve ülkemizin önemli insanlarını yeri geldiğince anacağız.
Bir insanın değerini “ölünce” değil, yaşarken anlamanın önemini, kıymetini hatırlayabilmek umuduyla…