2015 Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz Asya gezimizin ikinci yarısını Kuzey Tayland’a ayırdık. Gezimizin ilk yarısına ait...
CV’de Yazmayanlar
BurakJules Goddard ve Tony Eccles’ın kaleme aldığı “Uncommon Sense, Common Nonsense” isimli kitapta bazı şirketlerin diğer şirketlerden sürekli olarak neden daha üstün performans gösterdiği sorgulanıyor. Çok kaybedenin ve az kazananın olduğu iş dünyasında değer ve vizyon yaratma, cesaret gösterme, farklı düşüncelere değer verme ve belki de en önemlisi “ilk” olma gibi kavramlar ön plana çıkıyor.
Benzer bir düşünceyi şirketler yerine kariyer yolunda ilerleyen kişilere uyarlarsak nasıl bir sonuç çıkabilir?
1-Değer yaratma: Hangi eğitimi alırsanız alın, o eğitimin size kattığı temel olgu, somut bilgiler değil, o bilgileri yaratmada kullanacağınız ilkeler, bakış açısı ve en önemlisi de vizyon olacaktır. Birçok başarılı sayılan firmanın işe alım mülakatlarında da CV’nin ne kadar süslü durduğundan ziyade kişinin şirkete, çalışma hayatına, sosyal hayata ve diğer insanlara bakış açısı sorgulanıyor.
2- Cesaret gösterme: Nasıl ki önemli kararları zamanında alan şirketler rekabette bir adım öne çıkarsa, doğru zamanda doğru insanlarla tanışan, doğru kariyer adımlarını atabilen, bir şirket içinde insiyatif alabilen, yanlış olma ihtimalini bilse bile fikirlerini söylemekten çekinmeyen insanlar CV’de gözükmeyen satır aralarını en doğru ve başarılı şekilde doldurabiliyor.
3- Farklı düşüncelere değer verme: Goddard ve Eccles’a göre bir şirket rakiplerinin göremediği bir fikri, bir pazarlama stratejisini ya da zamanlamayı sezip bunu uygulama cesaretini gösterdiği müddetçe başarılı oluyor. Bu da farklı düşüncelerin harmanlanmasıyla ortaya çıkıyor. Benzer şekilde kişi farklı fikirleri, tavsiyeleri, tecrübeleri dinleyip kendi içgüdüsünün nihai kararıyla yola çıkabiliyorsa bir adım öne çıkacaktır.
4- “İlk” olma: Özellikle yeni bir girişim yaratma içinde olan insanlar piyasada var olmayan bir “ilk”in peşinde koşarlar. Herhangi bir departmanda çalışan insanlar da benzer şekilde yeni bir model, yeni bir iyileştirme, işi hızlandırıcı teknik bir detay yarattıklarında, yine CV’lerinde yazmayan koskoca bir gelişimi hanelerine yazarlar.
Kişinin tüm bunları gerçekleştirmesi için de içinde yer aldığı şirketin ya da herhangi bir oluşumun, bu değerleri teşvik edici olması gerekmekte şüphesiz. Bir sonraki yazımda, bu önerileri, üçbuçuk senedir çalıştığım Philip Morris’te nasıl uygulamaya çalıştığımdan bahsedeceğim.